Aardappelen zijn de gele motoren van de Nederlandse samenleving. We roepen wel eens dat de Nederlandse keuken geen eigen cultuur heeft, maar er zijn weinig landen die zoveel aardappelen eten per jaar als wij. Er zijn talloze variaties denkbaar om een recept met aardappelen op tafel te zetten. Zo eet u toch telkens weer iets anders. Toch zien we vaak dat Nederlanders, zodra ze aan een dieet beginnen, als eerste de aardappel links laten liggen. Als vervanger eet men dan een zoete aardappel, omdat deze minder koolhydraten zou bevatten. Maar hoeveel van dit alles klopt er nu daadwerkelijk? We nemen u graag mee.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn vezels, zetmeel en suikers. Dit zijn onder andere bouwstenen van voedingsmiddelen die wij als mensen opeten. Uw lichaam zet deze koolhydraten om in glucose, een natuurlijke brandstof van uw lichaam. Hoe meer koolhydraten iets bevat, hoe meer brandstof uw lichaam aanmaakt. Per product verschilt het wel of deze is opgebouwd uit trage of snelle koolhydraten.
Langzame koolhydraten worden minder snel verteerd in uw lichaam dan snelle koolhydraten. Om dit aan de hand van een voorbeeld uit te leggen: u eet langzame koolhydraten voor een duurloop en snelle koolhydraten voor een sprint. Aardappelen vallen onder de categorie snelle koolhydraten.
Koolhydraten in een gekookte aardappel versus zoete aardappel
Uw bloed neemt koolhydraten uit een aardappel dus erg snel op, waardoor u een korte energieboost ontvangt. Ook vindt er een kleine piek in uw bloedsuikers plaats. In een aardappel bestaan deze koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel. Een aardappel vindt u terug in de schijf van vijf als aanvulling op graan en brood, maar wordt vaak als eerste overboord gegooid bij een nieuw dieet. Omdat veel mensen toch niet helemaal zonder aardappelen kunnen, vervangen ze deze voor een zoete aardappel tijdens hun dieet. Maar is dit wel zo verstandig?
Als we 100 gram gekookte aardappelen, 100 gram zoete aardappelen en 100 gram gebakken aardappelen naast elkaar leggen, zien we toch een aardig verschil in het aantal koolhydraten.
Soort aardappel | Koolhydraten per 100 gram |
Gekookte aardappel | 18gr |
Zoete aardappel | 21gr |
Gebakken aardappel | 16gr |
Zoals u ziet bevat een zoete aardappel per 100 gram meer koolhydraten dan een goudgele pieper, zowel gekookt als gebakken. Waarom kiezen mensen er dan voor om een zoete aardappel in hun dieet op te nemen? Dat zit hem voornamelijk in een klassering van de Glycemische Index.
Wat is de Glychemishe Index?
De Glychemische Index geeft aan hoe snel koolhydraten exact worden opgenomen in uw bloedbaan. Deze index heeft een schaal van 0 tot 100. Hoe hogere GI score een voedingsmiddel heeft, hoe sneller uw bloed deze koolhydraten opneemt. Hoe lager deze score is, hoe stabieler uw bloedsuikerspiegel blijft. Daaropvolgend is een stabiele bloedsuikerspiegel weer belangrijk voor snellere vetverbranding.
Soort aardappel | Glychemische Index |
Gekookte aardappel | 78 |
Zoete aardappel | 35 |
Gebakken aardappel | 85 |
Zoals u in deze tabel ziet is de Glychemische Index score van een gekookte en gebakken aardappel aanzienlijk hoger dan bij een zoete aardappel. Uw lichaam moet bij een zoete aardappel dan wel iets meer koolhydraten verwerken, maar dit gebeurt aanzienlijk langzamer dan bij gekookte of gebakken aardappelen.
Zijn normale of zoete aardappelen nu beter voor de koolhydraten?
In principe is er nog weinig aan de hand, ongeacht of u nu gekookte, gebakken of zoete aardappelen eet. Een zoete aardappel past heel makkelijk in uw voedingsschema als u graag gezond wilt eten. Hiervoor hoeft u de reguliere aardappel niet helemaal links te laten liggen, want deze bevatten alsnog veel vezels, vitamine C, vitamine B6, kalium en mangaan. Deze voedingsstoffen heeft u lichaam ook voldoende nodig om goed te blijven functioneren. Wissel uw piepers eens af voor een zoete aardappel in uw gerecht of andersom. Dan leeft u rijk en gezond.