Blog

Uien snipperen en andere methoden

May 04, 2022

Uien snipperen en andere methoden

Naast een aardappel smaakt een uitje altijd goed. Er zijn talloze gerechten waarin beiden gecombineerd goed tot hun recht komen. Denk aan een lekkere ovenschotel of stamppot hutspot. Naast verschillende toepassingen in gerechten, zijn er ook talloze manieren om uien klaar te maken. Snijdt ze in blokjes of ringetjes en hoe doe je dat optimaal? Of hoe snijdt u een ui zonder te tranen? Vandaag gaan we in op het uien snipperen en andere methoden.

Uien snipperen

Uien snipperen in blokjes is helemaal niet moeilijk. Schil een ui en snijdt allereerst één kontje eraf. Leg de ui op zijn zijde en snijdt richting het andere kontje, telkens op een halve centimer van de volgende snede. Draai de ui een slag en doe dit nogmaals. Vervolgens hak je de ui van links naar rechts – of rechts naar links – in blokjes. Zo heb je binnen een mum van tijd gesnipperde uien.

Uienringen

Pak een scherp mes en snijdt eerst een kontje van de ui af. Zet de uit daarop en snijdt deze nu van boven naar beneden in. Doe dit op evenredige afstand van elkaar, zodat je gelijkmatige ringen creëert. Het laatste stukje is vaak instabiel. Daar heb je de mogelijkheid om deze nog eens een slag te draaien en alsnog in kleinere ringen te snijden.

Uien snijden zonder te huilen

Iedereen die ooit een ui heeft gesneden heeft ongetwijfeld wel eens een traantje moeten laten. Tijdens het snijden van een ui snijdt je namelijk enkele cruciale cellen van de ui doormidden, waardoor er een gas vrijkomt die je lat tranen. Maar hoe voorkom je dat tijdens het uien snipperen?

Nat mes

Houd je mes even onder de kraan voordat je ermee in je ui gaat snijden. Dankzij het vochtige water reageert het gast minder snel op de vrijgekomen lucht.

Ui in de vriezer

Leg voordat je uien gaat snijden deze kort in de vriezer. Tot maximaal een halfuur, want daarna is de ui te hard om nog fatsoenlijk te snipperen.

Brand een kaarsje

Als je een brandende kaars naast je zet tijdens het snijden van een ui, trekt de kaars de vrijgekomen gassen naar zich toe. Zo komen er minder in je ogen terecht, waardoor je minder snel traant.

Heeft u zelf nog enkele tips met betrekking tot het snijden of snipperen van een ui? Laat het ons vooral weten!