Een overheerlijke manier om aardappelen de bereiden is door deze te gratineren. Dit aardappelgratin is een graag geziene gast op tafel. Als toevoeging op een barbecue of als opzichzelfstaand gerecht in de warme winter. Een âgratinâ is overgenomen uit het Franse woordenboek. Verweven in de Nederlandse taal, nemen we daar maar genoegen mee. Wat zijn gegratineerde aardappelen nu precies en hoe maak je deze? Daar duiken we vandaag dieper op in.
Wat zijn gegratineerde aardappelen?
Gegratineerde aardappelen zijn hetzelfde als een aardappelgratin. Als we âgegratineerdâ in het woordenboek opzoeken, vinden we het volgende:
Niets meer en niets minder. Toch valt âeen dun korstje schroeienâ op meerdere manieren op te vatten. Dit zou namelijk betekenen dat een crĂšme brĂ»lĂ©e ook een gratin is, maar dat is het niet. Als we spreken over gegratineerde aardappelen, of aardappelgratin, bedoelen we gratineren iets specifieker. Het gaat echt om het schroeien van een korstje van kaas en room of broodkruimels met ei.
Hoe maakt u dat?
Zodra je weet wat gegratineerde aardappelen zijn, is het ook niet zo moeilijk om er zelf Ă©Ă©n in elkaar te flansen. Op onze recepten pagina vindt u al enkele voorbeelden van aardappelschotels die u zelf kunt maken. Top deze schotels af met een laagje kaas en opgeklopt room en laat het geheel dichtschroeien in de oven op hoge temperatuur.
Heel simpelweg snijdt u aardappelen in schijfjes, selecteert een groente naar keuze en pakt pakweg wat gehakt. Vul de onderkant van een ovenschaal met aardappelschijfjes, groenten, een laag gehakt en nogmaals aardappelschijfjes. Klop room op, eventueel met een eitje, en besprenkel het geheel met geraspte kaas. Plaats in de oven en schuif aan tafel.
Probeer zelf eens een variant uit aan de hand van onze recepten. Zo vindt u hier een heerlijke recept met gegratineerde aardappelen en spruitjes. Eens een hele andere variant proberen? U gratineert ook eenvoudig zoete aardappelen volgens dit recept.