Blog

Aardappelen stomen

Apr 25, 2022

Aardappelen stomen

Nederland is een echt aardappelland. We krijgen er simpelweg geen genoeg van. De mogelijkheden om aardappelen te prepareren zijn eindeloos. Bakken, frituren, koken, maar natuurlijk ook stomen! Stomen is een van de meest gezonde manieren om een maaltijd te bereiden. Bij aardappelen stomen komt geen vet of olie aan te pas. Zo is dit een stuk gezonder! Daarnaast blijven de smaken en geuren sterker aanwezig bij gestoomde aardappelen.

Hoe aardappelen stomen?

Gaat u aardappelen stomen? Dan zijn daar ook verschillende manieren voor. Op de eerste plaats is het gebruik van een speciale elektrische stoomkoker mogelijk. Niet iedereen heeft dat in huis. Daarvoor gebruikt u eenvoudig een afsluitbare stoomzak. Als laatste is er nog een Bourgondische manier: een mandje met een vergiet boven een pan water plaatsen. Ouderwets, maar net zo effectief!

Bereidingswijze

Gebruik het water als vloeistof om de aardappels erboven te stomen. Ook kunt u ervoor kiezen om bouillon of wijn te gebruiken in plaats van water. Dit zorgt ervoor dat jouw aardappelen nog nét iets lekkerder zullen zijn, omdat de sappen goed worden opgenomen.

Aardappelen eet u zowel met als zonder schil. De keuze is aan u. Het hanger vanaf wat u het lekkerste vindt. Vaak is het voldoende om de aardappelen zo’n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.

Aardappelen stomen is echt super lekker en gezond, het is alleen nog altijd niet de meest gekozen manier om aardappelen klaar te maken. Zonde, want als u eenmaal kiest voor aardappelen stomen wilt u nooit meer iets anders!

Aardappelrassen om te stomen

Vrijwel ieder aardappelras is te gebruiken. Wij raden bloemige aardappelen eerder aan omdat deze eerder gaar zijn, maar u kunt natuurlijk ook vastkokende aardappelen gebruiken. Deze dienen iets langer te stomen.