Vastkokende aardappelen

Vastkokende aardappelen

Vastkokende aardappelen zijn stevig en blijven mooi compact na het koken. Bij Aardappelshop telen we diverse vastkokende aardappelrassen, zoals de nicola, bildtstar, roseval en frieslander. Nicola is de meest vastkokende aardappel en komt stevig egaal uit de pan. Op een tweede plaats vindt u de bildtstar.

De frieslander aardappel is deels vastkokend en deels kruimig. Deze aardappel bevat van nature meer zetmeel dan de nicola en bildtstar. De roseval aardappel, kenmerkend dankzij haar rode schil, is ook een vastkokende aardappel. Deze laatstgenoemde wordt veelal klaargemaakt in de oven in plaats van een pan op het vuur.

Verschillende formaten

De meeste aardappelen bij Aardappelshop zijn verkrijgbaar in twee of drie verschillende formaten. Nicola aardappelen vindt u terug in regulier formaat (40 – 60 mm), groot formaat (60 mm of groter) en als kriel (23 – 40 mm). De Bildtstar is verkrijgbaar in regulier en groot formaat.

Keukentips met vastkokende aardappelen

Iedere aardappel is geschikt voor bepaalde type gerechten. Zo zijn kruimige aardappelen uitermate geschikt voor het maken van een hutspot of aardappelpuree. Vastkokende aardappelen zijn daar minder geschikt voor. Deze laatst genoemde kunt u bijvoorbeeld gebruiken bij het maken van uw eigen tortilla’s of voor een stevige bite in een aardappelsalade. Wilt u eens iets nieuws proberen in de keuken? Dan leent deze aardappel zich uitstekend voor het maken van uw eigen rösti rondjes.

Verkrijgbaarheid

Vastkokende aardappelen koopt u niet enkel in verschillende formaten, maar ook in diverse proporties bij Aardappelshop. Allen leveren wij per jute zak bij u aan huis. Dit varieert van 2,5KG tot 15KG. De mogelijkheden verschillen per aardappel. Koop uw aardappelen bewust en plan van te voren in wat u gaat maken. Zo voorkomen we samen een verspilling aan aardappelen. 

 

Waar gebruik je vastkokende aardappelen voor?

Vastkokende aardappelen worden vooral gebruikt voor gerechten waarbij je aardappelen wilt laten uitgaren, bijvoorbeeld aardappelpuree of ovenaardappelen. Ook zijn ze ideaal voor gerechten met aardappelpartjes, zoals aardappelgratin, aardappelsalade of gebakken aardappelen.

Hoe lang moet je vastkokende aardappelen koken?

Het koken van vastkokende aardappelen duurt meestal ongeveer 15-20 minuten. Als je een grotere aardappel kookt, kan het iets langer duren. Je kunt ook een vork gebruiken om te controleren of de aardappel gaar is. Als je de vork makkelijk in de aardappel kunt steken, is de aardappel gaar.

Hoe herken je een vastkokende aardappel?

Een vastkokende aardappel is vaak hard en uitgedroogd. Als je de aardappel aanraakt, voelt het aan als een steen. Als je de aardappel kookt, is het vaak moeilijk om deze te koken of wordt het alleen maar harder. Een vastkokende aardappel is vaak donkerder van kleur dan een goed gekookte aardappel.

Kun je vastkokende aardappelen stampen?

Ja, je kunt vastkokende aardappelen stampen. Je kunt ze eerst even koken op het fornuis, zodat ze makkelijker te stampen zijn. Als je het stampen met een vork probeert, zal je waarschijnlijk merken dat het een stuk moeilijker is.