Niet iedereen vond witlof uit de oven altijd lekker. Vooral jongeren vinden het lastig om bittere producten te eten. In de latere jaren trekt dat vanzelf bij. Als moeders in de keuken aan de slag ging, probeerde ze de witlof op te leuken met wat ham, kaas en andere lekkernijen. Zo eten zelfs de allerjongsten uiteindelijk hun witlof ook. Vandaag denken we mee met moeder, om een lekkere witlof schotel met aardappelpuree uit de oven op tafel te zetten. Lees vooral verder:
Ingrediënten witlof uit de oven
- 4 Stronken witlof
- 500 Gram bloemige aardappelen
- 200 Gram crème frâiche
- 8 Plakken ham
- Klontje boter
- Strooikaas
- Scheutje melk
- Peper en zout
- Handje bieslook
Aan de slag!
Zet alvast een pan water op het vuur en kook daarin de aardappelen in een kwartier tot 20 minuten gaar. Pak vervolgens een stamper en stamp alle aardappelen fijn. Voeg daar de boter, peper, zout en crème frâiche aan toe. Leng eventueel aan met melk als het geheel te dik is. Pak een ovenschaal en bedek de onderkant met aardappelpuree. De basis voor de witlof schotel uit de oven is gelegd.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de stronken witlof en halveer deze. Snijdt overal de bittere kern uit, die nemen we niet mee. Kook de witlof in enkele minuten gaar en laat deze uitlekken. Leg de witlof stronken naast elkaar over de aardappelpuree in de ovenschaal. Bedek het geheel met de plakjes ham. Indien je ovenschaal groter is, gebruik je meer ham. Bestrooi het geheel vervolgens met de strooikaas. Plaats vervolgens de ovenschaal in de oven.
Al met al duurt het zo’n 25 minuten voor de witlof ovenschotel gaar uit de oven komt. De aardappelpuree wordt extra smeuïg, waar de ham en kaas zorgen voor een extra krokante laag. Top af met een handje bieslook. Straks geniet iedereen van een overheerlijk gerecht. Laat het geheel wel even afkoelen op het keukenblad.