Stamppot is misschien wel het meest veelzijdige gerecht van de Hollandse keuken. Er bestaan eindeloos veel stamppot recepten die je zelf kunt maken waarbij je ook nog eens lekker kunt variëren met diverse groenten. Naast makkelijk en lekker, is een aardappelstamppot ook nog eens voedzaam en gezond. De basis bestaat namelijk uit aardappels die bomvol zitten met essentiële voedingsstoffen. Ze bevatten naast vezels ook vitamine C én belangrijke mineralen zoals ijzer en magnesium. In combinatie met diverse soorten groenten zet je dus in een handomdraai een verantwoorde en smakelijke maaltijd op tafel.
Makkelijk aardappelstamppot recept
In principe is elke stamppot gerecht makkelijk te maken. De basis bestaat daarbij uit gekookte aardappelen. Als je zelf stamppot wilt maken, kies je het beste een aardappel met een kruimige structuur. Goede voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de Doré, Frieslander of het Bintje. Het gerecht blijft daardoor lekker luchtig. Bij sommige stamppotten, zoals bijvoorbeeld stamppot boerenkool of zuurkool, kook je de groenten mee. Bij andijvie stamppot voeg je de groenten pas toe als de aardappels gekookt en gestampt zijn. In feite heb je dus maar één pan nodig wat het koken extra makkelijk maakt. Natuurlijk leent een aardappelstamppot zich ook uitstekend voor diverse bijgerechten. Zo is de rookworst bijna onmisbaar geworden bij de zuurkool, terwijl stamppot andijvie hand in hand gaat met uitgebakken spek. En een lekkere vleesjus? Ook die mag natuurlijk niet ontbreken bij deze heerlijke aardappelgerechten.
Zelf stamppot maken als zomer of wintergerecht
Bij deze kost denk je misschien direct aan koude winterse dagen, maar ook in de zomer is een stamppot heerlijk. Je kunt dan het beste kiezen voor groenten zoals bijvoorbeeld spitskool of andijvie. Lekker licht verteerbaar én een bron van vitaminen en mineralen. Natuurlijk kun je zelf een aardappelstamppot maken via de traditionele wijze. De gekookte aardappels én de groenten stamp je dan in de pan tot een heerlijk gerecht. Maar, een stamppot kun je ook van een knapperig korstje voorzien door deze even op te bakken in de pan of de oven. Welke variant je ook kiest, een aardappelstamppot zorgt altijd voor blije gezichten aan tafel.