Overgekomen uit Engeland is Shepherds Pie een heerlijk ovengerecht. Zelf kan je kiezen tussen lamsvlees, schapenvlees of gehakt. Wij gebruiken het laatste. Bereidingstijd: 1 uur, écht in de keuken bezig: ongeveer 30 minuten. De volgende ingrediënten zijn goed voor een gerecht voor 4 personen.
Ingrediënten
- 3 grote kruimige aardappelen, geschild
- half kopje/ 8 lepeltjes boter
- 1 ui (gesneden)
- 2 kopjes groentes, denk aan gesneden wortel, mais en erwten
- 600 tot 800 gram gehakt
- half kopje vleesbouillon
- zout, peper, andere kruiden naar keuze
Bereiding van Shepherds Pie
- Nadat je de aardappelen, bijv. Bintje of Frieslander, geschild hebt en ze in stukken hebt gesneden, doe je ze in een grote pot. Breng dit met (eventueel voorgekookt) water aan de kook totdat de aardappelen gaar zijn. Dit is in ongeveer 20 minuten.
- Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, smelt 4 lepeltjes boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voer hier de gesneden uien en wortels aan toe en bak deze totdat ze glazig/gaar zijn (ong. 6 tot 10 min.). De erwten en de mais voeg je pas op het einde toe. Deze zijn namelijk in zeer korte tijd gaar.
- Voeg het gehakt toe met wat zout en peper. Bak dit totdat het helemaal gaar is (niet meer roze).
- Doe het halve kopje vleesbouillon erbij en laat het voor 10 minuten sudderen op een laag pitje (zonder deksel). Voeg eventueel extra bouillon toe voordat het gehakt uitdroogt.
- Als de aardappelen gaar zijn, giet het water af en doe 4 lepeltjes boter erbij. Eventueel wat room of melk om het extra smeuïg te maken. Pureer daarna alles tot 1 geheel. Proef en breng het extra op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een laag van het gehaktmengsel. Verspreid daarover de puree. Maak met een vork de oppervlakte wat ruwer, hierdoor krijg je goudbruine ‘heuveltjes’.
- Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. De Shepherds Pie is klaar wanneer de puree goudbruin is. Zet eventueel de laatste paar minuten de oven op grillstand om dit proces te versnellen.
Hoe kan ik Shepherds Pie variëren?
Variatietip: je kan eventueel geraspte (cheddar) kaas als laatste laagje toevoegen voordat hij de oven in gaat. Eet smakelijk!