Bintje staat bekend als dé aardappel voor patat. Op dit moment is bintje helaas niet leverbaar. De kwaliteit van de oude oogst is niet meer optimaal en de nieuwe-oogstaardappelen zijn nog niet groot genoeg om te rooien. De nieuwe bintjes worden pas midden augustus gerooid en dat is toch wel een lange tijd zonder patat.
Gelukkig is er ook een ander aardappelras dat geschikt is om friet van te maken: de frieslander. Frieslander is een vroege aardappel, en daarom al wel gerooid.
Voordelen van frieslander-patat
Onlangs hebben wij zelf friet gemaakt van de frieslander. Het voordeel is dat door de dunne schil de aardappelen eigenlijk niet geschild hoeven worden, gewoon goed schoonmaken volstaat. Dit scheelt heel wat schilwerk. Ook vonden we dat de frieslander-patat veel meer smaak had dan patat van bintje-aardappelen.
Hoe wij patat maken van frieslander-aardappelen
Wij bakken de aardappelen eerst voor in de frituurpan. Dit doen we 4 minuten op 160 graden. Als dit gebeurd is, halen we de patat eruit om minimaal 15 minuten af te koelen. In de tussentijd zorgen we dat de frituurpan van 160 graden naar 180 graden gezet wordt. Als de patat is afgekoeld gaat hij weer voor 4 minuten de frituurpan in, maar dan op 180 graden. Na deze tweede ronde zijn de frieten klaar en kunt u ze op eten.