Zoek je naar een lekkere twist aan jouw ontbijt? Deze aardappeltortilla is erg makkelijk, super lekker én heeft een rokerige bijsmaak. Populair in Spanje, maar ook in de rest van Europa, dit recept laat jou op een andere manier van aardappels genieten.
Ingrediënten
- Olijfolie
- 200 gram spek, in stukjes van 1 cm gesneden
- 1 rode ui, dunne plakjes en gehalveerd
- 4 knoflookteentjes, geperst
- 3 grote aardappelen/600 gram, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 8 eieren
- zout en peper
Bereiding
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg hier het spek, de knoflook en uien aan toe en bak dit samen voor ongeveer 10 minuten. Doe het daarna in een kommetje.
- Verhit nog wat olijfolie in dezelfde pan. Bak hierin de aardappelschijfjes voor ongeveer 25 minuten of totdat ze goudbruin en gaar zijn. Onderaan leggen wij uit welke aardappelen jij kan gebruiken voor een aardappeltortilla.
- Zet de oven aan op grillstand.
- Doe de eieren in een kom en klop deze los totdat ze helemaal gemixt zijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Sprenkel het uien/spekmengsel over de aardappelen in de pan. Giet hier het eierenmengsel overheen. Blijf de pan lichtjes schudden zodat de onderkant loskomt van de pan. Bak voor ongeveer 8 minuten of totdat de onderkant van de tortilla goudbruin is.
- Leg de tortilla in een ovenschaal in de oven onder de voorverwarmde grill. Hou het goed in de gaten en haal eruit wanneer de bovenkant ook goudbruin is.
- Laat voor 5 minuten afkoelen en snij daarna de aardappeltortilla in stukjes om het gemakkelijk te serveren. Eet smakelijk!
Welke aardappelen gebruiken we voor de aardappeltortilla?
Voor dit recept kan je kruimige aardappelen gebruiken. Deze worden sneller gaar. Ook is het mogelijk om vastkokende aardappelen te gebruiken. Deze vallen minder snel uit elkaar. Deze kook je voor de zekerheid kort even voor. Zo weet je zeker dat ze gaar genoeg zijn tijdens het maken van de aardappeltortilla.