Bloemige aardappelen
Bloemige aardappelen
Bloemige aardappelen zijn eigenlijk hetzelfde als kruimige aardappelen. De smaak van de aardappelen is wat kruimig en tijdens het koken valt deze makkelijk uiteen. Bloemig is natuurlijk een erg ruim begrip, omdat ook hierin weer onderscheid zit. Zo bieden we aardappelen aan als bloemige en extra bloemige.
Extra bloemige aardappelen vallen vanzelfsprekend meer uiteen dan de regulier gebloemde pieper. Hoe makkelijker een aardappel uit elkaar valt, des te idealer deze is voor gebruik in een stamppot of puree. Ook voor het koken is deze aardappel nog steeds ideaal, maar u dient dan iets voorzichtiger te zijn met de pieper nadat deze klaar is. Extra kruimige aardappelen zijn ook uitermate geschikt voor het maken van een soep of soufflé.
Verschil kruimige en vastkokende aardappelen meten
Om zelf achter het verschil tussen kruimige en vastkokende aardappelen te komen, kunt u zeer eenvoudig zelf een klein experiment uitvoeren. Hiervoor vult u een emmer water, waarin u 100 gram zout per liter water oplost. Leg vervolgens een bloemige, maar ook een vastkokende aardappel in de emmer. Zo zal de bloemige aardappel zinken in dit water, waar een vastkokende aardappel blijft drijven.
Het is natuurlijk wel lastig om zelf iedere aardappel te meten en te wegen om erachter te komen wat u precies in huis heeft gehaald. Vandaar dat Aardappelshop een onderscheidt heeft gemaakt in de verschillende aardappelrassen, zoals kruimig, extra kruimig en vastkokend. Onder de bloemige aardappelen vindt u ook een onderscheid tussen de kruimige en extra kruimige variant.
Bloemige aardappelrassen
Van de aardappelrassen die Aardappelshop in het assortiment heeft zijn de meeste rassen kruimige aardappelen. Bintje, frieslander, première en santé zijn bloemige aardappelen. Extra kruimige aardappelrassen zijn doré, eigenheimer en ottena.
Sommige aardappelrassen zijn bloemig, maar toch eigenlijk ook een beetje vastkokend, bijvoorbeeld frieslander. Zoals u ziet zijn er veel verschillende kruimige aardappelen beschikbaar. Heeft u meer vragen over aardappelen, neem dan gerust contact met ons op.