Direct van de boer
Onze aardappelen komen rechtstreeks bij de teler vandaan
Kurkuma-wortel en de voordelen ervan
Kurkuma is een wortel en wordt vaak als specerij gebruikt bij verschillende gerechten. Qua smaak is de kurkuma geweldig, maar daarover later meer! De wortelstokken van vaste planten lijken erg op gember. In tegenstelling tot gemberwortels zijn kurkuma-wortels intens geel. De curcumine component is verantwoordelijk voor de mooie gele kleur. De wortelstok kan vers of gedroogd worden gebruikt als geur- en kleurstof.
Waar groeit kurkuma?
Kurkuma planten worden tot een meter hoog en vormen wortels. De wortel lijkt op gember en is oorspronkelijk geteeld in Zuid-Azië en tropische streken. Men gebruikt de wortel al meer dan 4000 jaar in de Aziatische keuken. Ook andere landen beleven veel plezier aan de roots.
Bereid kurkuma voor
Het superfood geeft de gerechten een sterk gele kleur en heeft een bijzonder aroma met een pittige, licht aards, bittere smaak. Met name in de Indiase keuken gebruikt men de wortel in veel klassieke gerechten. Bijvoorbeeld in curry's, masala's of plantaardige bijgerechten. Kurkuma smaakt ook heerlijk in dranken zoals smoothies of Ayurvedische geneeskrachtige gouden melk. De gele wortel leent zich ook goed om pastadeeg te maken of Marokkaanse gerechten te verfijnen.
Kurkuma speelt een belangrijke rol in de Ayurvedische therapie vanwege zijn reinigende eigenschappen. Specerijen kunnen ook als traditioneel medicijn worden gebruikt. Kurkuma wordt beschouwd als een prachtig elixer, evenals een antioxidant en energiek kruid. Het verlicht ook gewrichtspijn en stijfheid in het lichaam. Dit komt door de pijnstillende en ontstekingsremmende effecten van de gele specerij. U voelt zich direct beter na het eten van vetrijk voedsel, omdat het de spijsvertering bevordert.
Instructies voor kurkuma water:
- Doe ongeveer vier kopjes warm water in de karaf.
- Voeg nu een theelepel kurkumapoeder toe aan het water. Blijf het mengsel roeren totdat het poeder volledig is opgelost.
- Omdat curcumine in vet oplosbaar is, moet je een paar druppels bakolie aan het kurkuma-water toevoegen.
- Om de drank beter te laten smaken, voeg je een beetje citroensap aan het geheel toe. Dit voegt wat vitamine C toe aan het kurkuma-water. Iets te zuur? Met een theelepeltje honing maakt u de smaak al wat zoeter.
Verse kurkuma-wortel kopen
Kurkuma koopt u in poedervorm of als verse wortel. We raden je vooral aan om verse wortels te kiezen, die je kunt schillen als gemberknolletjes en dan in stukjes of schijfjes snijdt, bijvoorbeeld om thee te zetten.
Let op: Grote kans dat u gele handen krijgt bij het verwerken van de verse wortel. Doe op voorhand wat olie op uw handen. Zo voorkomt u rare, gele vlekken.
Hoe bewaar je deze wortel?
Kurkuma bewaart u op een donkere en droge plaats, net als een aardappel. Daarnaast dient deze snel gegeten te worden. Zo verliezen de wortels niet hun aroma en kleur.
De gele wortel in de geneeskunde
Curcumine is nu een medicinaal wondermiddel. Er wordt gezegd dat het helpt bij kanker, waaronder darmkanker, prostaatkanker en borstkanker. Van curcumine is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende effecten heeft. In kurkuma wordt ook aangenomen dat ze de botgezondheid bevorderen en de botdichtheid behouden (patiënten met osteoporose). Van curcumine wordt ook aangenomen dat het de galproductie stimuleert en de galstroom verhoogt, waardoor de vetvertering wordt verbeterd. Curcumine helpt zelfs bij de ziekte van Alzheimer.
Customer Reviews
De verzendkosten bedragen €5.99. Boven de €50,- brengen we geen verzendkosten in rekening.